Yolunuz bazı şehirlere düştüğünde hissettikleriniz çok daha farklıdır diğerlerinden.
Bu şehirlerin ruhu vardır... maneviyatı, huzuru doruklardadır...
Derin bir dinginlik ve sessizlik saklar içinde...
Bugün mürekkebim Çanakkale için kelimelere döküldü...
2013 Trabzon-Rize gezilerinin ardından geldi Çanakkale... ve bu kutsal şehir için listelendi mekanlar...
Özellikle Gelibolu yarımadası ziyaretlerde en ön sırada gelecek, bu iklimi soluduktan sonra Aynalı Çarşı, Truva Antik Kenti ve Assos yolmuzun düştüğü yerlerdi...
İstanbuldan yer yer Ayçiçeği tarlaları manzaraları eşliğinde yaklaşık 3 saatte ulaştığımız Gelibolu'da ziyaret edilecek en önemli yerler şehitlikler tabiki... Bu yarımadanın her bir karesi şehitlerimizle dolu. Yollarda giderken derin bir sessizlik ve huzur hissediyorsunuz. Şehrin ruhu var dedim ya tam da böyle birşey. Önümüze o kadar çok şehitlik çıkıyorki...Hepsini ziyaret edebilmek ne güzel olurdu. Zaman kısıtlı olduğu için belli başlı yerleri gördük ve diğerlerine dualarımızı gönderdik...
57.Piyade Alay Şehitliği: Cumhuriyet döneminde yaptırılan şehitlik sonraki zamanlarda hasar görmüş. En son tarihe saygı projesi kapsamında özel bir kuruluş tarafından yeni bir mimari projeyle ziyarete açılmış. Girişte hemen sol tarafta son Çanakkale Gazisi olan ve 108 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın bronz bir heykeli mevcut.
57.Piyade Alay Şehitliğinden Kareler...
Şehitliği ziyaretten sonra sessiz ve dingin, doğanın hiç bozulmadığı yollarda Türk siperlerinin bulunduğu tarafa yöneliyoruz. Burada da daha önceki şehitliklerdeki gibi Çanakkale'ye ve şehitlerimize özgü hediyelik eşyalar satan küçük standlar ve köylüler karşılıyor bizi.
Ve toprağa metrelerce uzunlukta kazılmış Şehitlerimizin savaştığı Türk siperlerini görüyoruz.
Türk Siperlerinden Kareler...
Türk siperlerinin bulunduğu mekandan bir Gelibolu Manzarası...Conk Bayırı...Bu manzarayı sadece izlemedik biz, dinledikte...Buranın sessizliği insana çok şey anlatıyor; susuyor, tüğler ürpertiyor...
Bu manevi diyardan Çanakkale'nin sembolü haline gelen Şehitlik Abidesine doğru yola koyuluyoruz. Geçtiğimiz yerlerde, küçük köy evlerinin çoğu müze haline getirilmiş. İçlerinde Çanakkale savaşında kullanılan, şehitlerimize ve savaşa dair her türlü mühimmat ve malzeme sergileniyor.
Ve Çanakkale Boğazı'nın ucunda 253.000 Şehidimizin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitler Anıtı...Anıtın bulunduğu mekan oldukça büyük. Girişte sol tarafta uzunca bir rolyef, sembolik bir şehitlik, Büyük bir Anıt bulunmakta. Şehitlikteki isimleri okurken... yaşlar 16 ,17...
Dev bir mermer kitaba yazılanlar ise Çanakkale'ye en çok yakışanlardan;
"Allah yolunda Şehit olanlara ölüler demeyin! Bilakis onlar diridirler. Fakat siz anlayamazsınız."(Bakara 154)
"Şehitler Allah'tan şunu isteyecekler; Ya Rabbi! bizi dünyaya tekrar gönder ve senin uğrunda bir kere daha şehit olalım."
(Hadisi Şerif)
Toprağının her köşesinde şehit barındıran bu kutlu yarımadanın her karışını gezmek tekrar nasip olsun, Allah bizleride şehitlerin mertebesine yükseltsin duasıyla Gelibolu yarımadasından ayrılıyoruz.
Çanakkale Şehitlik Abidesinden Kareler...
Eceabattan Çanakkale'nin merkezine geçişler için sürekli arabalı vapurların kalktığı yerde yaklaşık 20 dk lık bir yolculuktan sonra Çanakkale'nin merkezindeyiz. Merkezde de bazı parkların içerisinde savaş zamanında kullanılan malzemeleri görebilmek mümkün. Çanakkaleli bu zaferi kimseye unutturmuyor!!!
Aynalı Çarşı; Bu küçük şehrin sokaklarını gezerken meşhur Aynalı Çarşıya rastlıyoruz.Kapalı çarşının çok ufak versiyonu sanki... Bu çarşı II. Abdülhamit'in saltanatının 14. yılı sebebiyle yahudi Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış. Çarşının asıl adı Passage Hallio aslında. Çarşının girişinde aynaların olmasından dolayıda Aynalı Çarşı olarak anılmış. Savaş sırasında bombalanmış, İngiliz askerleri tarafından ahır olarak kullanılmış ve daha sonraki dönemde restore edilerek bugünkü halini almış.Çarşının içerisinde giyim,aksesuar, hediyelik eşyalara dair ihtiyaçları bulmak mümkün.
Aynalı Çarşıdan Kareler...
Tarihte önemli bir yere sahip olan Truva Antik Kentini ziyaret için Çanakkale'nin güneyi Assos'a doğru yola koyulduk...
Truva Antik Kenti; Tarihte Truva savaşının yapıldığı yer olarak biliniyor. 9 katmandan oluşan bu antik kentin kalıntıları bu mevkide sergileniyor. Girişte Odysseus'un Truva surlarını aşmak için yaptırdığı tahtadan at maketini yansıtmak amaçlı bir Truva Atı karşılıyor sizi. Fakat Troy filmindeki Truva Atı'nın orjinal hali Çanakkale merkezde sergileniyor.
Oksijenin en kaliteli halinin bulunduğu Kaz Dağları dinlenmek için bizi bekler...
Çok yıldızlı büyük modern otellerden ziyade Butik oteller çok daha ilgimi çekmiştir. Konaklarken evindeymiş hissi verir sana ...ilişkiler resmi değil daha samimidir sanki...Çok daha farklı konseptlere rastlanabilir butik otellerde...Bir tarafında koca bir kütüphanesi olabilir butik bir otelin, yada kendinizi bir dağ evinde kalıyor gibi hissedebilirsiniz...
Bizim otelimiz Kaz Dağlarının eteklerinde kurulmuş Yeşilyurt köyünün içinde bulunan bir oteldi. Takır tukur taşlı yollardan geçerek ulaşabildiğimiz bir köy...Dar ve taşlı sokakları evlerinin yapısıyla Bursa Cumalıkızık Köyünü de hatırlatan bu mekanda, konaklayanlara sunulan tüm ürünler köylülere aitti. Köyün içerisindeki kimi evler Cafe haline getirilmiş ve gezerken buram buram saç böreği kokuları tam bir köyün içerisinde olduğunuzu hatırlatıyor.
Çanakkaleyi tarihi ve turistik anlamda gezmeye doyamadık tekrar nasip olursa, gelmek üzere Çanakkale ile vedalaştık ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder