23 Mayıs 2015 Cumartesi
SEYAHAT DEFTERİMDEN EDİRNE NOTLARIM
Uzun süredir okuduğum kitapları paylaşıyorum. Seyahat defterim bölümüne biraz ara verdim sanırım. Gezdiğim ve gördüğüm birçok şehri bu bölümde bir çırpıda yazıvermişim. Bir baktım ki elimde birşey kalmamış. Araya koca bir kışda girince, insanın pek bir yere hareket edesi gelmiyor inanın. Bahar'ın gelişi ile birlikte rotama 2 yeni yer daha ekledim inşallah...Artık hava durumu da düzeldiğine göre yeni yerler gezip görmek ve keşfetmek, taze taze de blogda yazmak nasip olsun diyelim.
Bu yazımda Osmanlı'nın 2. Başkenti Edirne'yi yazmak istedim. Sabah erken saatlerde çıkıp, günübirlik keşfedilip dönülebilecek bir rota Edirne. Keza biz daha da geç çıktık diyebilirim. Öğle 13.00 da Edirnede idik. İstanbuldan ortalama 2.5 saatte yol aldık yeni rotamıza.
Daha önceki yazılarımda da yazmıştım, manevi değerler benim için önemlidir.Bu yüzden Edirne içinde önem arzeden Selimiye ile başlamak istiyorum bu küçük şehre...
Hava cam gibi parlak oldukça da sıcaktı. Selimiye'nin karşısındaki otoparka çektiğimiz gibi doğruca bir Mimar Sinan şaheseri olan camiye doğru yol alıyoruz. Huzur boyumuzu aşmış durumda:)) Kocaman bir avluya geçip caminin ön girişinden Selimiye'yi ziyaret ediyoruz. Selimiye aslında bir Külliye...Külliye ise, Osmanlı döneminde içerisinde Cami ,medrese, çeşme,şifahane gibi birçok yapıyı bir arada bulunduran mekanlara verilen isim. Selimiye de birden çok yapıyı içerisinde barındırıyor. Selimiye'nin hemen sağ tarafında Darulkurra medresesi, sol yanında ise Darulhadis medresesi bulunuyor. Darulkurra medresesi'nin hemen yanından girilip gezilecek birde arasta çarşısı var Edirne'nin.
Birçok şehirden ziyaretçisi var Selimiye'nin. Herkez hayran hayran bakarken, bir tarafdan da minarelerinden yankılanan ezan sesine büyüleniyoruz bu şaheser yapının.
Selimiye; II. Selim zamanın da Mimar Sinan tarafından yaptırılmış. Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye, kubbeli yapı geleneğininde zirve noktasını temsil edermiş. Dış güzelliği olduğu kadar içi ile de muhteşem bir görsel sunan Selimiye'den bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum...
Selimiyeden kareler...
Bahsettiğim üzere, caminin sağ yanında dönemin Darulkurra medresesi yer alıyor. Cami çıkışında, müze haline getirilmiş medreseyi ziyaret ediyoruz. Osmanlı döneminde bu medreselerde öğrencilere Kuran öğretimi yapılıyormuş. Haftanın 4 günü 5 ders yapılır, Kuran usulüne göre öğretilirmiş. Derslerini başarı ile geçenler icazetname alır, Hafız ünvanı ile mezun olurlarmış. Medresenin odacıklarında zamanın talebelik hallerine dair birçok tasvir bulabilirsiniz. Müze içerisinde Osmanlı döneminden kalma birçok eserinde sergisi yer alıyor.
Darulkurra Medresesinden kareler...
Selimiye'nin sol yanında yer alan mekan ise Darulhadis Medresesi... Burada da Osmanlı zamanında öğrencilere Hadis ilmi verilirmiş. Bu mekanda müze haline getirilmiş. Medresenin odacıklarında balmumundan yapılmış Mimar Sinan heykeli ve Osmanlıya dair birçok sergi de görülebilir.
Şehrin arastası ise Darulkurra Medresesinin hemen yanında bulunuyor. Edirne'ye özgü malzeme almak için ziyaret edilebilir bir mekan.
Edirne ile ünlenenler arasında yöreye has ciğer gelir. Sosyal medyada da yazmıştım. Ciğer sevmeyip Edirne de ciğer yiyip ciğerci olmak tabiri vardır. Ciğer sevmeyen biri olarak önüme gelen porsiyonu bititrmedim değil. Bizim ciğer yemek için seçtiğimiz yer Balıkpazarında Kamil ve İlhan Ustaların yeriydi. Edirne de ciğer işini ilk yapanlarmış öğrendiğimiz kadarı ile...Daha önce mekanları başka biryerdeymiş, yetmeyince daha geniş bir mekana çıkmışlar. İki katlı dıştan tarihi bir izlenim veren, içi oldukça modern iki katlı bir binada hizmet veriyorlar. Teşekkür edip çıkarken, lokantanın sahibinin eşi olduğunu düşündüğüm ( sadece bir tahmin) hanım, gezilecek yerlerin listesini tutuşturuyor elime...
Kazım ve İlhan Ustaların yeri...
Edirne oldukça küçük bir yer. Gitmek istediğiniz mekanlara kısa sürede ulaşıyorsunuz. Trafik sorunu da olmayınca gezebilmek daha çok keyif veriyor. Gitmeden önce şehir hakkında araştırdığım bilgilerin yanında, Lokantadan aldığımız liste de fikir veriyor tabiki ve biz Meriç nehrine doğru gitmek için yol tarifi alıyoruz otopark görevlisinden ve çok kısa bir süre sonra Meriç Nehri üzerine geliyoruz. Pazar günü dolayısı ile oldukça kalabalık. Nehir kenarındaki tüm çay bahçeleri tıkabasa dolu. Yer bulamadığımız çay bahçelerinden birinde, meriç nehrinin fotoğrafını çekmek istiyoruz.
Bu yol üzeinden gidilen bir de karaağaç bölgesi var. İki yanı uzun selvilerle bezenmiş yoldan, ister faytonla ister kendi aracınızla karaağaç bölgesine ulaşabilirsiniz. Yol taşlı olduğundan fayton üzerinde oldukça toz yutabilirsiniz:))) Biz yine de faytonu tercih ettik. Fayton sahibi gittiğimiz bölgede tarihi Tren Garını ve Lozan anıtını görebileceğimizi söylüyor.
Bunlardan ziyade benim en çok beğendiğim yol boyunca , güzergahta bulunan iki katlı, tarihi olduğunu düşündüğüm evleri, çay bahçesi ve cafe olarak hizmete sunmuşlar. Yeşillikler içinde, sıra sıra birbirine bitişik minik ev cafeler en çok hoşuma giden yerler oldu bu bölgede.
Faytondan tarihi Tren Garını görmek üzere iniyoruz. 15 dk. bekleme süresi var faytonların. Bu süreyi aşmamak kaydıyla şuan Trakya üniversitesine ait olan tarihi tren garını görüyoruz. Hemen yanında yılların yorgunluğunu taşıyan tarihi bir tren ve en sağda Lozan anıtı.
Tarihi tren Garı.
Karaağaç Bölgesi...
Geldiğimiz rotayı faytonla bir çırpıda geri tepiyoruz. Bir sonraki rotamız II. Bayezid külliyesi. Yolları biraz karıştırınca ziyaret edilecek başka mekanlarda çıkıyor karşımıza. Bunlardan biri Adalet Kasrı. Edirne'nin Sarayiçi mevkiinde bulunan kasır, Edirne Sarayına ait olup ayakta kalabilen tek yapısıymış. Kanuni Sultan Süleyman'ın bu kasırda Kanunlarını yazdığına dair rivayetler varmış.
Adalet Kasrı...
Ve biraz daha ileride Edirne Sarayına ait kalıntılarıda bulabilirsiniz. Aynı bölgede bulunan Balkan şehitliği var birde. Bulgarlara esir düşen ve sarayiçinde açbırakılarak şehit edilen 20.000 asker ve sivilin aziz hatıralarını yaşatmak için yaptırılmış bu şehitlik. Bu yazıyı okuyanlar birer Fatiha gönderebilirler şehitlerin aziz ruharına...
Balkan Şehitliği...
Şehitlikten ayrılırken II. Bayezid Külliyesi'ne doğru yolumuz düşüyor. Edirne küçük, 5dk içinde külliyenin önündeyiz:)) Tarihte daruşşifa olarak kullanılan müzenin kapanmasına yarım saat kala yetişiyoruz. Osmanlı döneminde birçok hastalığın tedavisi yapılan mekanı ziyaret ediyoruz. Sağlık müzesinde; zamanın tıbbi teknikleri, tedavi şekilleri, tıp eğitimi tasvirleri yer alıyor...
Sağlık müzesi...Daruşşifa...
Müzenin ardından Daruşşifa'nın hemen yanında yer alan II. Bayezid Camiini de bir solukta ziyaret edip İstanbula doğru yol alıyoruz.
Edirne ye yolu düşen bizim göremediğimiz üç şerefeli camiye de uğrasın derim.
Yeni bir yer daha görüp keşfetmenin mutluluğu, başka bir şehrin kültürünü görmenin güzelliğiyle de bırakıyoruz Edirne'yi arkamızda...
Başka bir yazıda Kuzey Kıbrısla tekrar buluşuruz inşallah:))
instagram/ayseefnan
Etiketler:
arasta,
blog,
cami,
darulhadis,
darulkurra,
daruşşifa,
edirne,
gezi,
karaağaç,
külliye,
medrese,
meriç,
mimarsinan,
selimiye,
Seyahat,
seyahat defterim,
trengarı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
40
ada
adıyaman
afganistan
ahzab
akçaabat
anı
anıt
ankara
anne
ANNEMİZ
antik
antik kent
antika
antikacı
arasta
arif
arkeoloji
artuklu
ASİYE
asmalı
asoss
asteroid
astroloji
ayder
ayet
aynalı çarşı
ayvalı
baba adayları
bakır
balon
baraj
batı
bayezid
beceri
bellapais
bıttım
bilgi
bilgin
bin muhteşem güneş
BİPOLAR
blog
BOOK
booking
boztepe
böğürtlen kışı
bungalow
bursa
butik
butik otel
BÜLBÜLÜN KIRK ŞARKISI
cadde
cami
cariye
cave house
conk
cumalıkızık
cumba
cumbalıev
CÜCELOĞLU
CYPRUS
çamlıhemşin
çanakkale
çocukluk
çocuklukçağı
dağ
darulhadis
darulkurra
daruşşifa
deniz
denizli
dergah
derviş
dervişhane
dev
dibekkahvesi
din
doğa
doğu
dönem
dua
dünya
eceabat
edebiyat
edirne
efendimiz
EFENDİMİZ
efibadem
ege
ekol
elfabe
emir
engellenmek.blog
erzincan
erzurum
eskimardin
ev
eyvan
eyyub
filistin
FİRAVUN
fotoğraf
gazimagosa
gebelik
gelibolu
gelişim
genç
gezi
gezmek
girne
girnekapısı
gizli
göbeklitepe
GÖKÇEADA
göl
göreme
güney
güneydoğu
HACER
hadis
halfeti
hamilelik
HANİF
harran
hat
hayatın içinden
hayatıniçinden
hazret
hekimoğlu
helak
heykel
hoca
hristonunyeri
hürrem
HZ. AİŞE
hz.ibrahim
hz.muhammed
ihtiyar
ilim
ilmisima
imambakır
İMRANAİLESİ
imroza
insan
ipek
isa
iskender pala
islam
istanbul
işgal
kabil
kahta
kahvaltı
kale
kaleköy
kapadokya
kapalımaraş
karaağaç
karadeniz
kasımiye
kasr
kavim
kayabaşı
kefalos
keramet.
ketlenmek
kıble
KIBRIS
kırk mektup
kıyafetname
kızmesleklisesi
kitap
KİTAP
KİTAPLAR
KKTC
kommagene
konak
konukevi
konya
kozahan
köy
köyevi
kral
kudüs
kutsal
kuyu
kuzey
kuzulimanı
küçükprens
küçükyaş
külliye
kültür
kümbet
kürk mantolu madonna
kütüphanem
labirent
latifiye
lav
lazkoyu
lefkoşa
limon ağacı
lut
maçka
madamınyeri mustafanınkayfesi
mağara
makamı ibrahim
manastır
MAnia
MANİK
MANİK DEPRESİF
mardin
mardinevleri
medrese
medyen
mehmetçelebi
mektup
meriç
mevlana
MISIR
mihmandar
mihrab
mihrimah
mimarsinan
miras
MİSTİK
modern
monarşi
muhafazakarpeygamber
MUSA
müze
nebi
nemrut
NİL
nuh
of
okumak
orhangazi
ortadoğu
osmangazi
osmanlı
osmanlışkültür
otel
öğrenci
pamukkale
peri bacaları
peygamber
pilotolmak
piyade
psikiyatri
psikolog
psikoloji
radeviyye
rasathane
resim
resimyeteneği
revak
reyhani
rize
roman
ruh
sabahattin ali
sabır
sabun
sahra
sakızlımuhallebi
sanat
SARE
savaş
selçuklu
selimiye
sepet
sera
sevgi
Seyahat
seyahat defterim
seyahatdefterim
seyyah
sıra
sıragecesi
SİBEL ARSLAN
siyer
soru cevap
sultan
sure
suuçtu
süleyman
sümela
süryani
şems
şuayb
tahran
tarih
tasavvuf
taş
telkari
trabzon
Travel
trengarı
troya
truva
tur
türbe
türkiye
uçak
uçurtma avcısı
ulu
unesco
urfa
urfa şanlıurfa
uzungöl
ülke
üniversite
ürgüp
vadi
vaka
yalom
yarımada
yaşam
yayla
yaylakent
yazar
yeşil
yeşilyurt
yetenek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder