Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

23 Eylül 2014 Salı

SEYAHAT DEFTERİMDEN URFA NOTLARIM 2. BÖLÜM


  HARRAN

          Ayrı bir kültür; her karesi ayrı bir tarih, her karışı farklı bir bilgi içeren Harran...

       Harran'a ilk adım attığımda farklı bir ülkeye gelmiş gibi hissetmiştim kendimi.Sanki Türkiye de değilde ülke sınırlarını aşmışım gibi...Ortadoğu'nun büyük çöllerinde...tarihin başladığı noktadaydım sanki...

       Asurlar,Babiller,Medler ve Persler gibi daha birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harran, Her medeniyetinde izlerini misafir etmiş kendine...Hz. İbrahim'in babası Tarah(Azer)'in Harran halkından olduğu, Hz. İbrahim'inde Filistin'e geçmeden önce burada kaldığı Tevrat'ta yazılıdır.Seyyah Evliya Çelebi'ninde Urfa'dan yürüyerek 9 saatte Harran'a ulaştığı okuduğum bilgiler arasında.Tarihte önemli bir ticaret merkezide olan Harran; Kümbet evleri, ilk üniversite, Harran kalesi ve ilk rasathanesiyle gelinip görülecek ve çok şey öğrenilecek yerlerden.

   Harran Kümbet Evleri

  Konik şeklinde yan yana sıralanmış Harran'lı evler...

  Tavanları konik şekilde  tuğladan örülmüş olan kümbet evler ,yine bu malzemenin balçıkla sıvanmasıyla oluşturulmuş. Bu evler bölge iklimine uygun olarakta kışın sıcak yazın serin tutmaktadır.
   İçerisinde gelin odasının,dışarısında da çeşitli malzemelerin  bulunduğu kümbet evler, dönemin yaşam şekillerine dair bilgilerde veriyor bize...
Daha önceki yıllarda yaşanılan kümbet evler, devlet koruması altına alınmış , sit alanı olarak ilan edilmiş, yıkılması yasaklanmış, gelen yerli ve  yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.Harran içinde hala kümbet evlerde oturanlarda var tabi...

 


                           Kümbet evlerin tuğladan örülen çatısı


Harran Üniversitesi

  Tarihin ilk Üniversitelerinden olduğu rivayet edilir.İbn_i Teymiyye,Cabir-ul Ensar gibi ünlü bilginlerin burada ders verdiği ilk üniversite ; dünyanın üç büyük ekolünden olan Harran Ekolü'nün de merkezidir.






Harran kalesi ve Rasathane

  Birçok Medeniyetin izler bıraktığı Harran kalesi Ünlü Seyyah Evliya Çelebi'yede konu olmuştur. Kale Harran'da görülecek diğer bir kültürel kalıntı.



                                                   

 Harran kalesi'nin hemen ön tarafında bulunan yapı, İlk gözlem evi olarak kullanılmış.Çeşitli astrolojik araştırmalarında yapıldığı gözlem evine; dar ve yüksek merdivenlerden çıkılıyor. Rasathane'nin üstünden Suriye topraklarını görülebiliyor.

                                  İlk Rasathane'nin merdiven çıkışı
                                    İlk Rasathane


Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretleri ( Hayat bin Kays)

  Harran'a gidildiğinde muhakkak uğranması gereken bir yer Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretlerinin mekanı...

   Benim için Urfa'da huzurun tek adresiydi.Maneviyatı bu kadar yoğun hissedebildiğim bir yer.Öldükten sonrada kerametinin devam ettiğine inanılan Şeyh Hazretleri dönemin Selahaddin Eyyubi gibi devlet adamlarının ziyaretine mazhar olmuştur.Ziyaretimiz sırasında  Hazretle ilgili olarak okuduğum bir kerameti de yazmak isterim ; Harran' da bir mescid yapılır, mihrabı dikmek istediklerinde Şeyh Hayat'ta oradadır.Mühendise kıble şu taraf der.Mühendis ısrarla başka tarafın kıble olduğunu söyler.Şeyh parmağıyla işaret ederek oraya bak kabeyi göreceksin der,Mühendis Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretleri'nin gösterdiği yere bakar kabeyi görür ve bayılır.

  Sahabe soyundan gelen Şeyh Hazretlerinin maneviyat dolu mekanını elimden geldiğince ziyaret ederim.Harran'a yolu düşen herkeze de ziyaret etmeyi şiddetle tavsiye ederim.



 Mühendisin mihrabı yanlış koyduğu yerden bir görüntü.


İmam Bakır Türbesi

  Hz. Hüseyi'nin torunu; Zeynel Abidin'in oğlu İmam Bakır Türbesi' de harran sınırları içerisinde kalan ziyarete açık maneviyat dolu mekanlardan biri.


  Anlatmakla bitmeyen kültür şehri Urfa' yı gelecek yazımda  Göbeklitepe ve Halfeti yüzüyle anlatmaya devam edeceğim inşallah...

                                                                                               Keyf-i Seyahat

4 yorum:

  1. seyahat notlarınızı ve fotolarınızı beğendim. bende hobi olarak geziyorum ve fotograflıyorum. harran anılarım tazelendi blogunuzu incelerken :)
    http://geziyorumturkiye1.blogspot.com.tr/2011/05/harransanliurfa.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :)) sayfanıza muhakkak bakacağım..

      Sil
  2. Seyahat etmek bir numarali hayalim. Hatta bu konuda yazimi okuyabilirsiniz :) Basarilar

    http://yeserenyaprak.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler en kısa zamanda sayfanızı ziyaret edicem :))

      Sil

40 ada adıyaman afganistan ahzab akçaabat anı anıt ankara anne ANNEMİZ antik antik kent antika antikacı arasta arif arkeoloji artuklu ASİYE asmalı asoss asteroid astroloji ayder ayet aynalı çarşı ayvalı baba adayları bakır balon baraj batı bayezid beceri bellapais bıttım bilgi bilgin bin muhteşem güneş BİPOLAR blog BOOK booking boztepe böğürtlen kışı bungalow bursa butik butik otel BÜLBÜLÜN KIRK ŞARKISI cadde cami cariye cave house conk cumalıkızık cumba cumbalıev CÜCELOĞLU CYPRUS çamlıhemşin çanakkale çocukluk çocuklukçağı dağ darulhadis darulkurra daruşşifa deniz denizli dergah derviş dervişhane dev dibekkahvesi din doğa doğu dönem dua dünya eceabat edebiyat edirne efendimiz EFENDİMİZ efibadem ege ekol elfabe emir engellenmek.blog erzincan erzurum eskimardin ev eyvan eyyub filistin FİRAVUN fotoğraf gazimagosa gebelik gelibolu gelişim genç gezi gezmek girne girnekapısı gizli göbeklitepe GÖKÇEADA göl göreme güney güneydoğu HACER hadis halfeti hamilelik HANİF harran hat hayatın içinden hayatıniçinden hazret hekimoğlu helak heykel hoca hristonunyeri hürrem HZ. AİŞE hz.ibrahim hz.muhammed ihtiyar ilim ilmisima imambakır İMRANAİLESİ imroza insan ipek isa iskender pala islam istanbul işgal kabil kahta kahvaltı kale kaleköy kapadokya kapalımaraş karaağaç karadeniz kasımiye kasr kavim kayabaşı kefalos keramet. ketlenmek kıble KIBRIS kırk mektup kıyafetname kızmesleklisesi kitap KİTAP KİTAPLAR KKTC kommagene konak konukevi konya kozahan köy köyevi kral kudüs kutsal kuyu kuzey kuzulimanı küçükprens küçükyaş külliye kültür kümbet kürk mantolu madonna kütüphanem labirent latifiye lav lazkoyu lefkoşa limon ağacı lut maçka madamınyeri mustafanınkayfesi mağara makamı ibrahim manastır MAnia MANİK MANİK DEPRESİF mardin mardinevleri medrese medyen mehmetçelebi mektup meriç mevlana MISIR mihmandar mihrab mihrimah mimarsinan miras MİSTİK modern monarşi muhafazakarpeygamber MUSA müze nebi nemrut NİL nuh of okumak orhangazi ortadoğu osmangazi osmanlı osmanlışkültür otel öğrenci pamukkale peri bacaları peygamber pilotolmak piyade psikiyatri psikolog psikoloji radeviyye rasathane resim resimyeteneği revak reyhani rize roman ruh sabahattin ali sabır sabun sahra sakızlımuhallebi sanat SARE savaş selçuklu selimiye sepet sera sevgi Seyahat seyahat defterim seyahatdefterim seyyah sıra sıragecesi SİBEL ARSLAN siyer soru cevap sultan sure suuçtu süleyman sümela süryani şems şuayb tahran tarih tasavvuf taş telkari trabzon Travel trengarı troya truva tur türbe türkiye uçak uçurtma avcısı ulu unesco urfa urfa şanlıurfa uzungöl ülke üniversite ürgüp vadi vaka yalom yarımada yaşam yayla yaylakent yazar yeşil yeşilyurt yetenek