HARRAN
Ayrı bir kültür; her karesi ayrı bir tarih, her karışı farklı bir bilgi içeren Harran...
Harran'a ilk adım attığımda farklı bir ülkeye gelmiş gibi hissetmiştim kendimi.Sanki Türkiye de değilde ülke sınırlarını aşmışım gibi...Ortadoğu'nun büyük çöllerinde...tarihin başladığı noktadaydım sanki...
Asurlar,Babiller,Medler ve Persler gibi daha birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harran, Her medeniyetinde izlerini misafir etmiş kendine...Hz. İbrahim'in babası Tarah(Azer)'in Harran halkından olduğu, Hz. İbrahim'inde Filistin'e geçmeden önce burada kaldığı Tevrat'ta yazılıdır.Seyyah Evliya Çelebi'ninde Urfa'dan yürüyerek 9 saatte Harran'a ulaştığı okuduğum bilgiler arasında.Tarihte önemli bir ticaret merkezide olan Harran; Kümbet evleri, ilk üniversite, Harran kalesi ve ilk rasathanesiyle gelinip görülecek ve çok şey öğrenilecek yerlerden.
Harran Kümbet Evleri
Konik şeklinde yan yana sıralanmış Harran'lı evler...
Tavanları konik şekilde tuğladan örülmüş olan kümbet evler ,yine bu malzemenin balçıkla sıvanmasıyla oluşturulmuş. Bu evler bölge iklimine uygun olarakta kışın sıcak yazın serin tutmaktadır.
İçerisinde gelin odasının,dışarısında da çeşitli malzemelerin bulunduğu kümbet evler, dönemin yaşam şekillerine dair bilgilerde veriyor bize...
Daha önceki yıllarda yaşanılan kümbet evler, devlet koruması altına alınmış , sit alanı olarak ilan edilmiş, yıkılması yasaklanmış, gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.Harran içinde hala kümbet evlerde oturanlarda var tabi...
Kümbet evlerin tuğladan örülen çatısı
Harran Üniversitesi
Tarihin ilk Üniversitelerinden olduğu rivayet edilir.İbn_i Teymiyye,Cabir-ul Ensar gibi ünlü bilginlerin burada ders verdiği ilk üniversite ; dünyanın üç büyük ekolünden olan Harran Ekolü'nün de merkezidir.
Harran kalesi ve Rasathane
Birçok Medeniyetin izler bıraktığı Harran kalesi Ünlü Seyyah Evliya Çelebi'yede konu olmuştur. Kale Harran'da görülecek diğer bir kültürel kalıntı.
Harran kalesi'nin hemen ön tarafında bulunan yapı, İlk gözlem evi olarak kullanılmış.Çeşitli astrolojik araştırmalarında yapıldığı gözlem evine; dar ve yüksek merdivenlerden çıkılıyor. Rasathane'nin üstünden Suriye topraklarını görülebiliyor.
İlk Rasathane'nin merdiven çıkışı
İlk Rasathane
Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretleri ( Hayat bin Kays)
Harran'a gidildiğinde muhakkak uğranması gereken bir yer Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretlerinin mekanı...
Benim için Urfa'da huzurun tek adresiydi.Maneviyatı bu kadar yoğun hissedebildiğim bir yer.Öldükten sonrada kerametinin devam ettiğine inanılan Şeyh Hazretleri dönemin Selahaddin Eyyubi gibi devlet adamlarının ziyaretine mazhar olmuştur.Ziyaretimiz sırasında Hazretle ilgili olarak okuduğum bir kerameti de yazmak isterim ; Harran' da bir mescid yapılır, mihrabı dikmek istediklerinde Şeyh Hayat'ta oradadır.Mühendise kıble şu taraf der.Mühendis ısrarla başka tarafın kıble olduğunu söyler.Şeyh parmağıyla işaret ederek oraya bak kabeyi göreceksin der,Mühendis Şeyh Hayat'ül Harrani Hazretleri'nin gösterdiği yere bakar kabeyi görür ve bayılır.
Sahabe soyundan gelen Şeyh Hazretlerinin maneviyat dolu mekanını elimden geldiğince ziyaret ederim.Harran'a yolu düşen herkeze de ziyaret etmeyi şiddetle tavsiye ederim.
Mühendisin mihrabı yanlış koyduğu yerden bir görüntü.
İmam Bakır Türbesi
Hz. Hüseyi'nin torunu; Zeynel Abidin'in oğlu İmam Bakır Türbesi' de harran sınırları içerisinde kalan ziyarete açık maneviyat dolu mekanlardan biri.
Anlatmakla bitmeyen kültür şehri Urfa' yı gelecek yazımda Göbeklitepe ve Halfeti yüzüyle anlatmaya devam edeceğim inşallah...
Keyf-i Seyahat
seyahat notlarınızı ve fotolarınızı beğendim. bende hobi olarak geziyorum ve fotograflıyorum. harran anılarım tazelendi blogunuzu incelerken :)
YanıtlaSilhttp://geziyorumturkiye1.blogspot.com.tr/2011/05/harransanliurfa.html
Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :)) sayfanıza muhakkak bakacağım..
SilSeyahat etmek bir numarali hayalim. Hatta bu konuda yazimi okuyabilirsiniz :) Basarilar
YanıtlaSilhttp://yeserenyaprak.blogspot.com/
Çok teşekkürler en kısa zamanda sayfanızı ziyaret edicem :))
Sil